Bootvissen op de Lot vanuit onze achtertuin:

De regenrivier Le Lot is 488 kilometer en ontspringt in het Centraal massief. De beboste oevers van rivier de Lot geven een schilderachtig doorkijkje naar middeleeuwse bergdorpjes en welige wijngaarden, afgewisseld met ruige kliffen waardoor u zich bijna in de wildernis waant. De rivier is een unieke locatie voor een bootvisvakantie in Frankrijk. Elke stuw heeft zijn eigen charme. Diepe schachten, hoge rotswanden afgewisseld met glooiende heuvels en veel stuwen verbonden door sluizen en barrages die het echt een groot avontuur maken! De Lot eindigt uiteindelijk in de Garonne. Hier tussen bevinden zich talloze stuwstukken met als een van de laatste Le Temple-sur-Lot!

Het is een stuw met een heel divers karakter. Aan het begin bij Villeneuve is het vrij ondiep met mooie wiervelden en hoge wanden. Als je meer afzakt richting de barrage van Castelmoron wordt de rivier groot, breed en wat dieper. Je kunt er letterlijk alle kanten op. Er zijn bijvoorbeeld ook grote velden waterhyacint. Aan de rand van deze velden kun je perfect vissen en hoor je s ’nachts veel activiteit van het onderwaterleven.

We hebben inmiddels ons stuw goed in kaart gebracht en er zijn al veel mooie vissen uitgekomen! Dit jaar zijn onder andere meerdere meterschubs, 7 vissen over de 20 kilo en 1 volschub van over 25 kilo gevangen! Aan dit stuwstuk liggen ook de verschillende pittoreske dorpjes waar je vers brood kan krijgen en boodschappen kan doen.

Bootvissen op de Lot op de hogere stuwstukken - exclusief bij Lot Experience

Wij brengen jou en je vismaat tijdens jullie visvakantie in Frankrijk met de boot naar een ander hoger gelegen stuwstuk en halen jullie daar ook weer op. Van te voren kunnen we informatie geven over de actuele omstandigheden, waar je boodschappen kunt doen en of we extra benzine mee moeten nemen voor die week. We hebben veilige parkeerplekken gevonden bij verschillende dorpjes waar we kunnen afspreken. Ook hier is erg goed gevangen dit jaar. Er zijn weer meerdere 20 kilo vissen en talloze andere mooi riviervissen gevangen vanaf onze boten op de hoger gelegen stuwen!

Stroming en watertemperatuur

Een voorbeeld van onverwachte omstandigheden: We visten in het voorjaar 2014 op een langgerekte stuw met een groot diepteverloop en relatief weinig ondieptes. Zoeken dus! Naarmate de luchttemperatuur aanzienlijk steeg, daalde de watertemperatuur… ? Na een periode zonder neerslag stuw begon de stroming aan te trekken? Obstakels die zich onderwater verplaatsen? Zo kun je nog ontelbare vragen verzinnen waarbij ik je zou kunnen helpen!

Aanpak: Stekhoppen? – Veel voeren? – Instant?

Vis je voor het eerst op de Lot of heb je een nieuwe stuw in gedachte? Zet dan niet in op een plek. Maak meerdere voerplekken aan om deze vervolgens af te vissen. Tussen de nachtstekken kun je nog op een paar dag stekken instant aan de gang. Krijg je ergens actie dan kun je je plan weer finetunen. Ook hierbij kunnen we helpen. We voeren alvast 2 dagen een paar plekken aan om 2 dagen voorsprong te hebben!

Stuwen

Zoals eerder genoemd zijn de stuwvakken heel divers. De hoger gelegen stuwen zijn wat kleiner, overzichtelijker, ondieper en helderder. De bodem is vaak van steen met enkele zachte plekken waar sediment ligt. Op deze stukken zul je vaak meer wier tegen komen dan de lager gelegen stuwen. De stroming heeft daar meer invloed en de watertemperatuur fluctueert wat heftiger. De lagergelegen stuwen zijn groter en hebben ook een groter bestand aan karper. De stroming heeft minder invloed en is bijna het hele jaar te bevissen. Wat het zo interessant maakt is dat je overal op de Lot kans maakt op een ‘’rivermonster’!